Blog

 • In Marokko mag ik westers zijn

  Beste schrijver van dit stuk, Ik woon al in Marokko, wees welkom. Ik heb uw artikel gelezen en denk dat u zich hier wel thuis zou voelen. Ik heb geen kinderen, maar als ik die zou hebben, kan ik kiezen of ik ze naar een Marokkaanse, een Franse of een Amerikaanse school stuur. Of zelfs […]Lees meer »
 • De halfzus van Marokko

  Een tijdje geleden werd ik wakker met een bericht van een vriend hier in Marokko op mijn telefoon: “Goed stuk, Sjouk, mijn complimenten.” Stuk? Welk stuk? Voor zover ik wist zou er niets van mij gepubliceerd worden die dag. Het bleek te gaan om een ‘interview’ met mij op de Marokkaanse nieuwssite Hespress, hoewel ik […]Lees meer »
 • Vast in Marokko

  Loubna. Een jonge Marokkaanse vrouw uit Al Hoceima. Op haar achttiende trouwde ze met een man uit Nederland. Ze kende hem niet goed, maar ze had vertrouwen in de toekomst. Nederland. Daar kon ze verder studeren, een baan vinden, haar eigen geld verdienen. Daar hadden vrouwen meer kansen en vrijheid dan in Marokko. Maar het […]Lees meer »
 • Marokkaanse hangjeugd: net Nederlanders

  Zondagochtend vijf uur en ik ben klaarwakker. Niet omdat ik op stap ben geweest of om dat ik er vroeg uit moet. Nee, het is de herrie die van buiten komt die mij wakker houdt. Auto’s met stationair draaiende motor, harde muziek, schreeuwende jongens en een hoop getoeter. Een snelle blik naar buiten leert mij […]Lees meer »
 • Afstand

  Een van de regels in de journalistiek: raak niet betrokken. Zorg dat je een bepaalde afstand houdt van je onderwerp. Alleen dan kun je objectief blijven. En dat voelde goed. Vorige week sprak ik Eric. Ik schreef een artikel over migranten als hij. Hij vertelde mij zijn verhaal. Op zijn 24e vertrokken uit Kameroen, want […]Lees meer »